WIJKBEHEER in AMERSFOORT d.d. 9 april 2002.
Alle wijken in Amersfoort moeten een eigen wijkbeheer krijgen die bestaat uit vertegenwoordigers van de burgers en van de andere groeperingen zoals de kerk ,moskee, sportverenigingen, scholen enz. ( kortom alle groepen die een financiele relatie hebben met de gemeente Amersfoort ) van de wijk. Door dit wijkbeheer in iedere wijk moeten burgers meer betrokken worden bij het wel en wee van de stad. Wijkbeheer in iedere wijk krijgen dan ook een belangrijke stem bij de totstandkoming van plannen en hun uitvoering van hun wijk. Samen met de burgers van de betreffende wijk moet worden overlegt hoe hun wijkbeheer het beste vorm gegeven kan worden. Op deze manier wordt er een goede start gemaakt met de vernieuwing van het lokale bestuur en wordt de burger weer serieus genomen. In de Amersfoortse situatie is iedere wijk anders van opzet, diversiteit, indeling, samenstelling, ligging en ouderdom. Daarom is het de bedoeling van de BPA dat bij de opzet van de verschillende wijkbeheer in iedere wijk, in overleg met de burgers van die betreffende wijk, de gemeente in eerste instantie aansluiting gaat zoeken bij vele al bestaande overlegvormen, belangengroeperingen, buurtverenigingen enz. Op deze manier wordt samen met de burgers gekeken hoe in iedere wijk weer opnieuw de oprichting van een wijkbeheer het beste kan worden aangepakt. Het zou dus heel goed mogelijk kunnen zijn dat er in verschillende wijken verschillende vormen van wijkbeheer in iedere wijk gaan ontstaan. Na evaluatie, en uiteraard in overleg met de burgers, kunnen er in de toekomst een of meerdere bruikbare stedelijke wijkbeheer modellen gaan ontstaan.
Uitgangspunten.
Het is de bedoeling dat iedere wijk een eigen raadscommissie krijgt met bevoegdheden gelijk aan de huidige raadscommissies. De hoofdtaak van de raadscommissie van de wijk wordt :
Het is de bedoeling dat er jaarlijks voor iedere wijk een wijkprogramma wordt vastgesteld.
In alle wijken komt een wijkbeheer, in eerste instantie samengesteld uit vertegenwoordigers van de vele al bestaande overlegvormen, belangengroeperingen, buurtverenigingen , kerken, moskee, scholen enz.
Het uitgangspunt is dat iedere wethouder naast haar of zijn normale portefeuille de verantwoording heeft voor een of meerdere wijken.
Het uitgangspunt is dat er ( voorlopig ) ieder jaar een wijkbeheer raadpleging plaats vind onder alle in de wijk aanwezige organisaties, bewoners enz.
De betreffende wijkwethouder ( of zijn wethouder-vervanger ) houdt minimaal 12 x per jaar een wijkspreekuur in de wijk. De wijkwethouder heeft voor de uitvoering en invulling van zijn of haar verantwoordelijk -heden zijn bevoegdheden voor de dagelijkse gang van zaken gedelegeerd naar een fulltime wijkmanager die zitting houdt in de wijk.
Namens de fractie van de Burger Partij Amersfoort ( BPA ) C.W. Kraanen Ing. J. van Wegen 9 april 2002. | ||